26. juli 2020

Stuet grønnkål fra hagen med laks på ristet rugbrød

Stuet grønnkål fra hagen med laks på ristet rugbrød.

Først må du få dig en ven, hun kan hete Marte som i mitt tilfelle, som gir deg grønnkål du kan så i hagen din. I dette tilfelle hyttehagen. Og egentlig var det kona mi som sådde det. Men det gjør ingen forskjell for utfallet. Hvis ikke du har en ven, så kan du kjøpe grønnkål i de fleste matbutikker.
Når så kålen har grodd seg stor og grønn, derav navnet grønnkål, så plukker du 10-12 blade. Det ser veldig voldsomt ut og du tenker dette er mat nok til ei voksen ku og kan da ikke passe. Men husk når du varmebehandler kål faller den ganske meget sammen, og det er uanset om det er hvitkål eller grønnkål. Gjelder dog ikke for blomkål. Men kål er sundt så bare spis.
Når så du har plukket kålen trenger du dette i tillegg:
2 sjalottløk
1 fed hvitløk
3 sjampinjong
2 dl fløde
2 spiseskje vitvinseddik
3 spiseskje smør
4 skiver rugbrød
500 g Laks

1 Skjær først stilken av bladene, den kan kompostbunken få. Hakk så kålen litt på kryss og tvers

2 hakk løk, hvitløk og sopp og stek dem myke i 2 spiseskjeer smør i en gryte.
Når de er myke hell på 2 spiseskje med vitvinseddik og fres det av.

3 Når det er gjort tilsetter du grønnkålen. Hvis ikke du får plass til alt tilsetter du det bare litt etter litt etterhvert som det faller sammen.

4 Når det er fallet sammen tilsetter du fløden litt etter litt.

5 krydder med litt ferskkvernet pepper.

6 rist 4 skiver rugbrød på ca 1 cm tykkelse i litt smør på pannen. Drøss litt havsalt på.

7 lynstek laksen på sterk varme så den får god stekeskorpe.

8 anrett det og spis med velbehag.

Det sies grønnkål er noe av det sunneste du kan spise, og dette er godt og sundt selv om der er smør og fløde i ;-)







 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar