19. august 2023

Flammkuchen

Flammkuchen er digg supertynn tysk/fransk "pizza" 

 På feriens biltur ned gjennom Danmark, Tyskland og Sveits for å komme til Frankrike i år, gjorde vi stopp for Overnatting i Freiburg i sydtyskland. Freiburg ligger helt ned mot grensen til Sveits og er en flott by der i seg selv er verd et par dages stopp. 

Der, i Freiburg, spiste vi middag på torget ved byens store kirke. Lun temperatur og hyggelig stemning ga en god start på ferien. 

På flere restauranter så vi de serverte Flammkuchen. Og det så lekkert ut, og som den pizzafan min datter er bestilte hun det. 

Flammkuchen er som Pizza på en måte, bare uten gjær i deigen. Så bunnen blir tynn og knasende sprø. Den stammer fra det sydlige Tyskland og nordlige Frankrike. Og opprinnelig skal der spekk på. Men det fåes stort sett kun hos slakterbutikker her i Norge, så bacon, tynnskåret eller i tern kan brukes.... eller du kan bruke den topping du ønsker like som med pizza... dog ikke ananas! Husk det, Ananas er forbudt på pizza, ferdig diskutert.

I dag måtte det prøves å lage selv, og resultatet ble godt og ga mersmak på å utforske dette matbrødet som det på lik linje med pizza er.

Du trenger dette: (gir 2 bunne, nok til 4 personer)

400 gr. Hvetemel

8 sp.skje olje

1 teskje salt

2 dl vann

Blann og ælt det hele sammen og la deigen stå ca 30 minutter før du kjevle det tynnt ut. Husk dette er til 2 bunnen. Halver eller gang opp om du trenger mer eller mindre. 

Til topping kan du bruke som til pizza, men i utgangspunktet tror jeg ikke der brukes så mye ost på dette. 

Her brukte jeg crème fraiche rørt opp med litt Dijon sennep som jeg smurte ut over bunnen. 

Tynne skiver med rødløk, sjampinjong, spekeskinke revet i stykker og bacontern. Smuldre noen overkokte poteter over. Og et moderat dryss med ost. (På den til ungene kom der et godt lessfull med ost på.) Og så mitt favoritt krydder, friskkvernet svart pepper. 

Stek på 220 grader i 10-15 minutter til kanten er gylden og sprø. Eller et par minutter i en pizzaovn.

Så er det bare å fylle i halsen og skyll etter med drikke etter ønske. Jeg foretrekker en kald pils eller et glass rødvin til å akkompagnere her. 






1 kommentar: