26. august 2023

Smakfull Soyasauce

 Smakfull soyasauce der gir enhver rett en asiatisk twist. 

Soyasauce er godt til asiatiske retter. Men hvis du spicer den opp får du ekstra god smak på maten din. 

Jeg liker asiatisk mat veldig godt. Det må bare ikke være for sterk. For når det kommer til sånn chili-sterk mat, så er jeg en pyse. Litt tåler jeg dog, og blir bedre og bedre til å tåle det med alderen. Men det må ikke overdøve smaken av maten. 

Det jeg liker best med asiatisk mat er at jeg synes det ofte har rene smaker, crunchy grønnsaker, og de som kjenner meg vet at grønnsaker ligger ikke øverst på min hitliste med mat, men når det er frest i olje og er sprøtt og fresh, da liker jeg det veldig godt.  

Men med denne soyasauce, da blir det meste som skal være litt asiatisk ekstra godt. Oppskriften er enkel og du kan bare gange opp for å få større porsjon du kan ha stående klar.

Dette trenger du:

 1 dl soyasauce

2 spiseskje honning (klar type, eks. Akaciehonning)

Saften fra en lime

1 teskje sesamolje 

Sesamfrø

1 Vårløk, fintskåret

1 Fet hvitløk, finthakket

Chili (her gjelder det å bruke smak og behag for styrke) 

Bland det hele sammen. Bum, så er du ferdig. 

La det stå og trekke minst 1 time for bedre smak, og gjerne lengre. Kan lages i støre porsjoner til å ha stående. 

På bildet under har jeg brukt det til Entrecôte. Det ble superdigg, og kona var svært fornøyd med den middag hun ble servert der. 






19. august 2023

Flammkuchen

Flammkuchen er digg supertynn tysk/fransk "pizza" 

 På feriens biltur ned gjennom Danmark, Tyskland og Sveits for å komme til Frankrike i år, gjorde vi stopp for Overnatting i Freiburg i sydtyskland. Freiburg ligger helt ned mot grensen til Sveits og er en flott by der i seg selv er verd et par dages stopp. 

Der, i Freiburg, spiste vi middag på torget ved byens store kirke. Lun temperatur og hyggelig stemning ga en god start på ferien. 

På flere restauranter så vi de serverte Flammkuchen. Og det så lekkert ut, og som den pizzafan min datter er bestilte hun det. 

Flammkuchen er som Pizza på en måte, bare uten gjær i deigen. Så bunnen blir tynn og knasende sprø. Den stammer fra det sydlige Tyskland og nordlige Frankrike. Og opprinnelig skal der spekk på. Men det fåes stort sett kun hos slakterbutikker her i Norge, så bacon, tynnskåret eller i tern kan brukes.... eller du kan bruke den topping du ønsker like som med pizza... dog ikke ananas! Husk det, Ananas er forbudt på pizza, ferdig diskutert.

I dag måtte det prøves å lage selv, og resultatet ble godt og ga mersmak på å utforske dette matbrødet som det på lik linje med pizza er.

Du trenger dette: (gir 2 bunne, nok til 4 personer)

400 gr. Hvetemel

8 sp.skje olje

1 teskje salt

2 dl vann

Blann og ælt det hele sammen og la deigen stå ca 30 minutter før du kjevle det tynnt ut. Husk dette er til 2 bunnen. Halver eller gang opp om du trenger mer eller mindre. 

Til topping kan du bruke som til pizza, men i utgangspunktet tror jeg ikke der brukes så mye ost på dette. 

Her brukte jeg crème fraiche rørt opp med litt Dijon sennep som jeg smurte ut over bunnen. 

Tynne skiver med rødløk, sjampinjong, spekeskinke revet i stykker og bacontern. Smuldre noen overkokte poteter over. Og et moderat dryss med ost. (På den til ungene kom der et godt lessfull med ost på.) Og så mitt favoritt krydder, friskkvernet svart pepper. 

Stek på 220 grader i 10-15 minutter til kanten er gylden og sprø. Eller et par minutter i en pizzaovn.

Så er det bare å fylle i halsen og skyll etter med drikke etter ønske. Jeg foretrekker en kald pils eller et glass rødvin til å akkompagnere her.