14. november 2020

Sprøstekt andelår med spisskål vendt i eplesirup og honning glaserte Gulrøtter











And er noe av det beste jeg kan få. Når skinnet er sprøstekt og kjøttet er mørt er det fantastisk. Og som dansker er dette spist mange gange på juleaften da det er en god dansk tradisjon med juleand. 

Jeg har bommet et par gange på andelår. De har simpelthen ikke fået nok, og dermed blitt seig. Men nå fant jeg veien frem med dem, og de satt lige i skapet. Andelåret er betydelig rimeligere å kjøpe en andebrystet. Men det er i mine øyne et bedre stykke kjøtt som har bedre smak og struktur. og der er lite sjans for at du steker det tørt. Noe som kan skje fort med bryst stykket. 



Her en en oppskrift på krydret andelår med tilbehør som gjør seg ypperligt sammen med. 


Dette trenger du:

Andelår og krydder bestående av, korianderfrø, hvit pepper og karve/kommen, Havsalt, 2 dl rødvin

Gullrøtter og Akaciehonning

Spisskål og Rå eplesaft.

Poteter

Smør


Sådan Gjør du:

Hell en 1/2 liter eplesaft i en gryte og kok det inn. Når det får en mørk farge ogbegynner å skumme nærmer det sig. Trekk det litt til siden og se om det er blitt tjukk i konsistens. Når det er sirup aktig lad det kjøle ned.




Kvas  krydderiene i en morter, og kvas dem. Gni andelårene inn i det og lad dem stå litt i romtemperatur. 












Legg andelårene med skinnsiden ned i en kold panne, og skru opp for varme. Ikke helt op, men på 7-8. Da vil En del av fettet smelte fra og skinnet blir sprø. 


Vend dem rundt og tilsett en god smørklatt i pannen. De skal kun brunes av og ikke stekes igjennom. Legg andelårene opp på en rist oven på en ildfast form og kok pannen av med de 2 dl rødvin. Held det over andelårene og sett dem i en forbarmet ovn på 150 grader. Her skal de stå ca 1,5 time.














Ca 20 minutter før andelårene er ferdige sett på poteter til koking. 


Legg  gulrøtter i en kold panne med akacie honning og en god klatt smør på medium varme (5) og vend dem litt underveis. de skal steke til de blir møre og gylne.







Skjer spisskålet fint og stek det kort i en panne med smør og krydder det av med hvit pepper. (ikke stek den hel skatten, ta den vekk fra varmen i tide) Vend et par gode spiseskjeer med den syrlige eplesirup inn i kålen.







Anrett det på en tallerken og server det gjerne med en god Nebbiolo rødvin til.


Hvis du ikke liker smaken av karve kan den unnlates. Og husk korianderfrø smaker ikke i det hele tatt som frisk koriander. For da hadde jeg ikke spist det. :-) 

Bon appetit!!