25. mars 2020

Risklatter av ´Ris fra igår´

I de her hjemmeskoletider på grunn av coronviruset har vi underbevist innført faget samfunnsmiljø her i heimen. Der er stor fokus på det med mat spild og at vi ikke skal kaste maten. Det prøver vi så at få lært ungene vores, og i en tid med hjemmeskole kan det at være med til å lage mat være en god skole. 
Der skal leses oppskrifter, skrives handleliste og måles og veies. Og så kan vi sammen lage retter av mat ´fra i går´. 

Ris blir ofte ´mat fra i går´ hos oss. Især når jeg, pappaen, koker ris. Jeg klare aldrig å koke rett mengde ris, og sørger altid for at der er nok ris til alle blir mette. Noen gange er der nok ris til at vi kunne ha hatt en ekstra famile på besøk. Når kona koker ris, ja da ender det ofte med at vi går sultne i seng. For hun har til tider i overkant fokus på å unngå matspild, og at jeg trenger å bli tynn og derfor down-posjonere hun litt. Vi kunne jo bruke ris i kokeposer. For det ville gjøre det enklere å koke rett mengde. Men kona har lært meg at det blir der for mye plastavfall av, så det gjør vi ikke mere.

Men nå har ungene og jeg fått dilla på risklatter som vi kaller dem, til enten formiddags eller ettermiddagssnack. 

Dette trenger du:
Ca 2 dl kogt ris fra i går
1 dl havregryn
0.75 dl hvetemel
1 egg
1,25 dl melk
1 spisekje sukker
0,5 teskje vaniljepulver


Rør det hele sammen med en elpisker. Bruk ca 2 spiseskje røre til hver klatt og glatt det ut, og steg det i smør på en pande.
Server med syltetøy eller Brunost på.

Havregryn kan evt. Skiftes ut med revet gulrot hvis man ønsker å øke inntaket av grønnsaker.