25. februar 2019

Chili Jam Ribbe



Chili Jam Ribbe.

Gris er svinegodt på grill, og det blir altid suksess. Det er som skapt til å tilberede over åpen ild. Især ribbe er godt, og det er nemt å få sprød svor på det på grillen.

Detssverre!! er det nesten bare mulig å få frisk ribbe rundt juletid her i Norge, og så kan man være heldig å finne "juleribbe" utover i februar - mars månede i frysedisken. Det synes jeg er ergerlig for det er velsmakende og kan tilberedes og smaklstilsettes på veldig mange måter. Men det på lik linje med eksempelvis Lammekjøtt kun tilgjengelig i begrenset tidsperiode for oss forbrukere. O jo da vi kan sikkert bestille det hvis vi går til en slakterbutikk. Men det begrenser at alle har tilgang til det, for det er ikke oss alle der har råd til å gå til en slakter i det daglige. Selvom en slakterbutikk for meg er som en godtebutikk er for mine barn :-)
Så lad oss få noen flere utskjæringer av kjøtt fra alle dyr hele året rundt, og ikke bare nakkekoteletter og kjøttdeig i kjøledisken. Alle man til grillen.

På videoen er det et stykke grillet ribbe som er saltet godt i forveien i selve svoren. Det er et must for å være sikker på den blir sprø. Gnid godt med havsalt ned i rillene ca 1 time før du smekker den inn i kulegrillen. Denne ribbe er også smurt inn i Chili Jam. Det gir en god sødlig smak og med et hint av sterk chili og gjør seg glimrende til gris på grill.

Kødet har fått ca 1 time og 45 minutter på 180-200 grader og etterfølgende hvilt i 20 minutter. Legg en bakke med litt vann under når den griller. Det gir grunnlag til en god sovs, og ingenting kan skape mer lykke enn en god sovs.

10. februar 2019

Grillpølse


Grillpølse - 


En pølse skal ikke bare hives på grillen og så 123 ferdig. Her er mine beste råd for det beste resultat.


Pølser er noe jeg alltid kan spise, og står den på grillings ja så skal der alltid startes med en pølse. Ikke spør hvorfor, det er bare sånn jeg er oppdraget hjemmefra. Der blev grillet mye i min oppvekst. Mest i helgene når vi var på camping og der skulle alltid startes med en pølse. Det har så hengt ved opp gjennom årene hos meg. Og akkurat som min mor alltid satt og beklaget seg over at nå var hun så mett at hun ikke kunne spise mer etter den ´starter-pølse, sitter nå min kone og klager over det samme. Så det tyder på at der der er noen genetiske forskjeller på kvinner og menn. For jeg har aldri hørt min far sige det samme, ei heller har jeg selv den følelse av metthet etter en sånn pølse til å starte på. Ja faktisk kan det godt hende oftere enn ikke, at det blir to pølser til at starte på. Kan dog meget vel være at forklaringen ikke er genetiske forskjeller, men at jeg er tykk og det er min kone ikke. Tykk fordi jeg nettop ikke har hatt den selvdisiplin til å si nei til den pølsen. Den pølsen som er så fantastisk velsmakende hvis den er grillet perfekt, og ikke svidd som så ofte skjer når folk griller pølser. 

Så her er mine beste råd når det gjelder å grille en pølse til perfeksjon.

1) Velg en god grov pølse. Ikke en sånn alminnelig grillpølse som er finmalt. Nei de grovkvernet pølser er der mest smak i, og der fåes mange varianter av forskjellige krydret pølser. 

2)  lad pølsene få romtemperatur, gjelder med alt der skal grilles faktisk. Da oppnår man en mer                                          jevn varme tilgang til pølsen, eller annet der grilles. 

3)  Sørg for at risten er godt varm, og har du brukt tennveske, gud forby at du har, så sørg for at det er brant ordentlig av så det ikke setter smak til det du har på grillen. Kullene skal være helt hvite.

4) DETTE ER DET VIKTIGSTE: Mange gjør den feil at de hiver pølsen direkte på over varmen og så griller den sort fordi de ikke klare å styre varmen og man er nødt til at gi den så lenge så den også blir varm innen i. Det du må gjøre er at hive den på direkte varme som du alltid har gjort, men kun inntil den har fått striper og litt gyllen farge. Så skal den taes til siden vekk fra den direkte varme og så skal den grilles under låg til den er ferdig på Indirekte varme. Det pleier å ta alt fra 10-15 minutter alt etter størrelsen på pølsen. Den er ferdig når det begynner å piple saft ut av pølsen, men den kan gjerne få litt ekstra tid for det. Det man da oppnår er at det fett der er i pølsen ´koger´ opp inne i pølsen og er med til å gi den smak en pølse skal ha. 

Grill pølser er ikke fast food. Gode grillpølser er slowfood. Akkurat som annet der grilles. 

Og HUSK: En pølse skal servers med følese.